پروفیل چیست؟

به مقاطع فولادی تو خالی که در شکل‌های متنوعی مانند مربع، مستطیل، دایره‌ و جعبه‌ای، با استفاده از انواع ورق‌های فولادی تولید و عرضه می‌شوند، پروفیل می‌گویند. به‌عنوان‌مثال، دسته‌ای از پروفیل‌ها با استفاده از ورق سیاه و دسته‌ای دیگر با استفاده از ورق‌های گالوانیزه تولید می‌شوند.

انواع پروفیل

  • پروفیل ساختمانی
  • پروفیل صنعتی

در این مقاله قصد داریم در مورد نوعی از پروفیل به نام پروفیل ساختمانی، انواع و کاربرد آن‌ها اطلاعاتی مفید در اختیار شما قرار دهیم.

پروفیل ساختمانی

همان‌طور که از اسم این نوع پروفیل‌ها مشخص است، از آن‌ها در قسمت‌های مختلفی از ساختمان استفاده می‌شود. نوعی از این محصولات جهت تولید درب یا پنجره و نوع دیگری از این پروفیل‌ها برای استحکام بخشیدن به سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. پروفیل‌هایی که جهت ساخت درب و پنجره به کار می‌روند به دلیل قرارگیری در معرض رطوبت بیشتر بایستی از ورق گالوانیزه(روی اندود) برای ساخت آن‌ها استفاده شود.

پروفیل ساختمانی

انواع پروفیل‌های ساختمانی

پروفیل‌های باز

علت نام‌گذاری این پروفیل‌ها به دلیل شکل ظاهری آن‌ها است. مقاطع متفاوتی مانند تیرآهن، تسمه، میلگرد، چهارپهلو، ناودانی و نبشی در دسته پروفیل‌های باز قرار می‌گیرند.

پروفیل‌های بسته

پروفیلUPVC، کرکره برقی، درب و پنجره و انواع پروفیل لوله و قوطی در زمره‌ی پروفیل‌های بسته به شمار می‌روند. در قسمت زیر انواع این نوع از پروفیل‌ها را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.

انواع پروفیل‌های بسته

پروفیل L

این نوع از پروفیل‌ها به شکل حرف L انگلیسی طراحی شده‌اند، به همین دلیل با نام پروفیل l شناخته می‌شود. این نوع مقاطع فولادی را به دلیل داشتن مقاومت بسیار بالا می‌توان در قسمت‌های مختلف ساختمان مورد استفاده قرارداد. این تیرآهن‌ها سه نوع کلی دارند که هر کدام از آن‌ها ویژگی منحصر به فرد و کاربردی خاص دارند.

  • تیرآهن IPB

این مصالح در سه مدل متفاوت سبک، متوسط و سنگین تولید می‌شوند. از ویژگی منحصر به فرد تیرآهن‌های IPB نسبت به سایر تیرآهن‌ها می‌توان به بال‌های پهن آن اشاره کرد. از این نوع مصالح برای استحکام بخشیدن ستون سازه‌ها استفاده می‌شود. همان‌طور که می‌دانید تیرآهن یکی از مهم‌ترین قطعات ساختمانی است که در کیفیت سازه شما نقش بسیار مهمی ایفا می‌نماید؛ لذا بایستی قبل از هر چیز با انواع مختلف این محصول، کاربرد و ویژگی‌های آن و کارخانه‌های تولیدکننده آن آشنایی کافی داشته باشید؛ چراکه نادیده‌گرفتن این موضوع می‌تواند منجر به عدم موفقیت شما در پروژه شود.

تیرآهن IPB

  • تیرآهن INP

همانطور که می‌دانید تیرآهن‌INP موجود در بازار جهت افزایش مقاومت و مستحکم نمودن ستون‌ها استفاده می‌شود. بال این نوع از تیرآهن‌ها به‌صورت شیب‌دار طراحی شده است که با طراحی سایر تیرآهن‌ها متفاوت بوده و به طبع کاربری آن نیز تغییر می‌کند.
نکته‌ای که در مورد این نوع مقاطع فولادی بایستی در نظر گرفته شود این است که از آن‌ها به‌صورت تکی نمی‌توان استفاده نمود و بایستی به‌صورت مرکب استفاده شوند. همچنین به علت وجود شیب در بال‌ها برای اتصالات پیچی یا پرچی گزینه مناسبی نیستند.

  • تیرآهن IPE

تیرآهن‌های IPE برخلاف تیرآهن‌INP پهنای بال بیشتری داشته و این امر سبب می‌شود که این مصالح برای اتصالات پیچی یا پرچی مناسب باشند.

پروفیل Z

این نوع از پروفیل‌ها با علامت Z در نقشه‌های ساختمانی مشخص می‌شوند. استفاده از این مصالح فقط به ساختمان سازی و سقف‌های شیروانی محدود نمی‌شود؛ بلکه در صنایع مختلفی اعم از کشتی‌سازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پروفیل Z

پروفیل سپری T

این نوع مقاطع برای ساخت سازه‌های فولادی، خرپا، سقف‌های شیروانی و همچنین برای ساخت انواع درب و پنجره قابل استفاده می‌باشد. یکی از ایرادهای این نوع از پروفیل‌ مقاومت خمشی بسیار پایین آن است. به همین دلیل افراد ترجیح می‌دهند از انواع دیگری به‌جای پروفیل سپری استفاده نمایند.

پروفیل آبرو

همانطور که از اسم این مصالح مشخص است این مقاطع می‌توانند از نفوذ آب و رطوبت به داخل سازه جلوگیری نمایند. پروفیل آبرو، عمدتاً در ساخت سازه‌هایی به کار می‌رود که در معرض بارش برف، باران و رطوبت زیاد قرار دارند. اغلب برای ساخت این مصالح از ورق‌های گالوانیزه استفاده می‌کنند بدین ‌ترتیب احتمال خوردگی و پوسیدگی در این نوع پروفیل‌ها بسیار کم شده و برای مدت طولانی‌تری می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

پروفیل تسمه

عرض این نوع مقطع‌های فولادی عمدتاً کمتر از ۱۶۰ میلی‌متر بوده و در نقشه‌های ساختمانی با علامت اختصاری PL نشان داده می‌شوند.

پروفیل نبشی L

نبشی عمدتاً در پروفیل‌های ساختمانی و صنعتی کاربرد دارد. این نوع مقطع جز انواع پروفیل‌های ساختمانی به شمار می‌رود و ضخامت و اندازه بال آن‌ها متغیر است. مشتریان می‌توانند بسته به درخواست خود اندازه مورد نیاز نبشی L را سفارش دهند.

پروفیل L

پروفیل ناودانی

این نوع از پروفیل‌ها در دو نوع ساده و مشبک قابل تولید هستند. جنس این مصالح بر اساس کاربرد، متفاوت بوده و برای ساخت آن‌ها می‌توان از آلومینیوم، استیل، فولاد و یا ورق‌های گالوانیزه استفاده کرد. از مهم‌ترین کاربردهای ناودانی می‌توان به ساخت چارچوب‌های درب و پنجره اشاره کرد.

میلگرد

از این مصالح در هر نوع ساختمانی استفاده می‌شود. در واقع ساخت هیچ نوع سازه‌ای بدون استفاده از میلگرد امکان‌پذیر نمی‌باشد. این مقاطع در دو شکل آجدار و بدون آج، تولید و عرضه می‌شوند. برای ساخت نیز از موادی مانند خاموت، سنجاقک و رکابی استفاده می‌شود. بسته به مکانی که می‌خواهید از میلگرد استفاده نمایید، ضخامت میلگردها نیز متفاوت خواهد بود. جهت استحکام بیشتر سازه از میلگرد به همراه بتن استفاده می‌شود.

قوطی پروفیل

مصالحی که به شکل مربع یا مستطیل طراحی می‌شوند قوطی پروفیل گفته می‌شود. قوطی مبلی، قوطی گالوانیزه و ستونی از انواع این مقطع فولادی هستند. البته یکی از کاربردهای مهم آن، مستحکم نمودن ستون‌ها است که برای افزایش مقاومت سازه‌ها نقش مهمی ایفا نماید.

قوطی پروفیل

ویژگی‌های پروفیل ساختمانی

یکی از مهم‌ترین مسائلی که در صنعت ساختمان سازی از اهمیت زیادی برخوردار است، مسئله‌ی انعطاف و شکل‌پذیری مصالح ساختمانی است. پروفیل‌هایی که در ساختمان سازی به کار می‌روند دارای انعطاف‌پذیری بسیار بالایی هستند، این امر استفاده از آن‌ها را در صنعت ساختمان سازی آسان‌تر می‌نماید.
البته در کنار این ویژگی، سایر ویژگی‌های پروفیل هم دارای اهمیت است که بایستی به آن‌ها توجه کافی داشته باشیم. قابلیت جوش‌پذیری بسیار بالا، مقاومت در برابر انواع فشارهای احتمالی، دارای ضخامت زیاد و... مقاومت پروفیل را در برابر ضربه‌ها و خوردگی‌ها افزایش می‌دهد.

کاربرد پروفیل ساختمانی

پروفیل‌های ساختمانی کاربردهای فراوانی دارند و هر کدام از آن‌ها بسته به جنسی که دارند، در قسمت‌های مختلفی از ساختمان به کار می‌روند. استحکام بخشیدن به قسمت‌های مختلف ساختمان و سازه‌های فولادی ساخت انواع چارچوب‌ها برای درب و پنجره، ‌پوشش دهی و مستحکم‌سازی سقف سوله‌ها یا سازه‌های دیگر تولید چارچوب‌های بزرگ فلزی یا فولادی از جمله کاربردهای پروفیل‌ها است.

کاربرد پروفیل ساختمانی

قیمت پروفیل ساختمانی

نمی‌توان قیمت ثابتی برای پروفیل‌ها اعلام نمود و قیمت این مصالح بستگی به عوامل متفاوتی نظیر ورق استفاده شده در ساخت این نوع پروفیل‌ها، قیمت روز ارز و روشی که بر اساس آن پروفیل‌های ساختمانی تولید می‌شوند، تعیین می‌شود.
به‌عنوان‌مثال در ایران عموماً پروفیل‌های ساختمانی را مطابق استاندارد DIN اروپا تولید می‌شوند در حالی در آمریکا این نوع از پروفیل‌ها بر اساس استانداردهای ASTM و AISC ساخته می‌شوند. قطعاً قیمت این مصالح بسته به اینکه با استفاده چه روشی تولید می‌شوند، متفاوت است.

سخن پایانی

جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت پروفیل ساختمانی و انواع پروفیل‌ها اعم از پروفیل V، پروفیل Z، پروفیل M و... می‌توانید از طریق راه‌های ارتباطی که در سایت قرار داده شده است با کارشناسان فروش شرکت ماموت در ارتباط باشید.