فوم یا عایق جیست؟

به هر ماده‌ای که با قابلیت جلوگیری از انتقال و عبور انرژی و گرما را از یک محیط به محیط دیگر داشته باشد، عایق گفته می‌شود. با توجه به این موضوع که انرژی را نمی‌توان بازیافت نمود و سرمایه‌ای برگشت‌ناپذیر است، در حال حاضر مصرف انرژی به طرز قابل توجهی افزایش‌یافته است، بهینه‌سازی انرژی و راهکارهایی برای جلوگیری از به هدر رفتن انرژی، از مسائل بسیار مهمی هستند که همواره بایستی به آن توجه داشته باشیم.

 

انواع عایق‌ها از نظر عملکرد و کارایی

عایق‌ها از نظر عملکرد و کارایی به سه دسته کلی تقسیم می‌شوند که در ادامه به هر کدام از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • عایق رطوبتی: نوعی عایق است که می‌تواند به‌خوبی رطوبت را به خود جذب کرده و از نفوذ رطوبت به داخل سازه جلوگیری می‌نماید.
  • عایق حرارتی: نوعی عایق است که مانع از عبور و انتقال انرژی حرارتی می‌شود.
  • عایق صوتی: عایقی مخصوص است که باعث می‌شود صدا به داخل سازه انتقال پیدا نکند.

هر کدام از این عایق‌ها کاربرد متفاوتی داشته و با هدف خاصی تولید می‌شوند که می‌توان به عایق‌های پلی‌یورتان، عایق‌های پلی استایرن، پشم سنگ، فوم پشم شیشه، فایبرگلاس و… اشاره نمود. در برخی از موارد نیز یک ماده می‌تواند در برابر صدا، حرارت و رطوبت به‌عنوان عایق عمل کند؛ اما در برخی از مواقع نیز یک ماده دارای یک عملکرد و خاصیت خاص می‌باشد.

انواع فوم

فوم پلی استایرن منبسط شده (Expanded polystyrene)

EPS کوتاه شده‌ی عبارت (Expanded polystyrene) است. این عبارت به معنای پلی استایرن حجیم شده بوده و به‌صورت بلوک‌های دو مترمکعبی قابل تولید هستند. فوم‌های پلی استایرن معمولاً با نام‌های دیگری مانند یونولیت یا پلاست فوم نیز شناخته می‌شوند. این مواد از محصولات پتروشیمی هستند و شامل چهار نوع مختلف اعم از معمولی، مقاوم، انبساطی و اکسترود شده هستند.
این نوع فوم‌ها به دو ‌صورت بلوک و ورق در اندازه‌های مختلف قابل سفارش هستند. یونولیت‌ها دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس دانسیته یا چگالی طبقه‌بندی می‌شوند. دانسیته یا چگالی این نوع از فوم‌ها از ۵ تا ۴۵ مترمکعب متغیر می‌باشند. این فوم‌ها در دو نوع یونولیت سقفی و دیواری ساخته می‌شوند. از این ماده برای ساخت ساندویچ پنل پلی استایرن در دو نوع سقفی و دیواری استفاده می‌شود.

 

مزایای فوم ای پی اس

  • دارای مقاومت بسیار بالا در برابر حرارت و رطوبت
  • سبک وزن
  • مقرون به‌صرفه
  • دارای استحکام و طول عمر بسیار بالا
  • قابلیت بازیافت و عدم آسیب به محیط‌زیست

فوم ای پی اس

انواع فوم پلی استایرن

ساختار فوم پلی استایرن منبسط EPS

برای ساخت این نوع فوم‌ها دانه‌های پلی استایرن با بخار آب حرارت داده می‌شود. در اثر حرارت حجم دانه‌های این فوم بزرگ‌تر شده ولی به یکدیگر متصل نمی‌شوند. بعد از انجام عمل تهویه، اکسیژن هوا جای بخار آب و پنتان را درون دانه‌ها پر می‌کند. در مرحله بعدی دانه‌ها درون قالب مورد نظر ریخته شده و مجدداً در معرض بخار آب قرار گرفته و منبسط می‌شوند.
هنگامی که این نوع فوم‌ها منبسط می‌شوند دانه‌های موجود در آن به یکدیگر اتصال پیدا می‌کنند و موجب می‌شوند، محصولی همگن به وجود بیاید. بعد از این مرحله فوم پلی استایرن منبسط شده از قالب خارج شده و با استفاده از سیم داغ در اشکال مورد نظر بریده می‌شوند.

 

ساختار فوم پلی استایرن فشرده XPS

برای ساخت این نوع فوم در ابتدا دانه‌های پلی استایرن با استفاده از حرارت ذوب شده و درون قالب ریخته می‌شود و تحت‌فشار قرار می‌گیرند. در هنگام این عملیات گاز منبسط‌کننده، به درون قالب تزریق می‌شود. بعد از این مرحله فوم از قالب خارج می‌شود. به دلیل اختلاف فشاری که با محیط بیرون وجود دارد، محصولی منسجم به وجود می‌آید که با نام فوم پلی استایرن XPS شناخته می‌شود.

 

تفاوت فوم پلی استایرن XPS و فوم پلی استایرن EPS

تفاوت اصلی که این دو نوع فوم با یکدیگر دارند در فاصله سلول‌ها از یکدیگر می‌باشد. همان‌طور که از اسم این نوع فوم‌ها مشخص است در فوم‌های منبسط سلول‌ها با فاصله بیشتری از یکدیگر قرار گرفته‌اند، از طرفی دیگر در فوم‌های فشرده، فاصله سلول‌ها از یکدیگر کمتر بوده و همان گونه که از اسم آن‌ها مشخص است سلول‌ها فشرده شده‌اند.
هر دو نوع فوم‌ها در دو نوع قابل‌اشتعال و غیر قابل‌اشتعال قابلیت تولید و سفارش دارند؛ لذا آن دسته از افرادی که خاصیت نسوز بودن و مقاومت بالا در برابر آتش‌سوزی برای آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است، بهتر است از نوع غیر قابل‌اشتعال آن استفاده کنند.
قابل‌ذکر است، از این فوم‌ها به‌عنوان عایق صوتی نمی‌توان استفاده نمود. تنها در صورتی به‌عنوان عایق صوت عمل خواهند کرد که بین دیوار دوجداره از آن‌ها استفاده شود که در این صورت می‌تواند به طرز چشمگیری از انتقال صوت جلوگیری نماید.
جهت اطلاعات بیشتر در رابطه با تفاوت فوم EPS و XPS در ساختمان سازی می‌توانید به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.

تفاوت فوم xps و eps

موارد استفاده از فوم پلی استایرن

  • جهت بسته‌بندی انواع مواد غذایی مانند گوشت، ماهی و سبزیجات
  • تابلوی تبلیغات و یا تابلوی اعلانات
  • حمل و نقل و بسته‌بندی قطعات الکترونیکی
  • انتقال اعضای زنده بیماران برای پیوند در بیمارستان
  • به‌منظور ساخت انواع ساندویچ پانل و کانکس‌
  • عایق‌کاری ساختمان‌ها
  • ساخت ظروف یکبار مصرف
  • سقف کاذب و تیرچه ‌بلوک

قیمت فوم EPS

با توجه به نوسانات قیمتی که این روزها در بازار به وجود آمده است نمی‌توان قیمت مشخصی برای فوم EPS اعلام نمود و قیمت این مصالح با توجه به ابعاد درخواستی مشتری و نوع کاربری که دارد متفاوت می‌باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد قیمت فوم پلی می‌توانید از طریق شماره تماس‌های درج شده درون سایت با کارشناسان فروش ما در ارتباط بوده و با توجه به نوع کاربری و ابعاد دلخواه خود قیمت دقیق این فوم را دریافت نمایید.