اجزای تشکیل دهنده سوله برای ساخت سوله اجزا و قطعات متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد. شاید بسیاری از افراد در مورد اجزای تشکیل دهنده سوله اطلاعات کافی نداشته باشند.در صورتی که می‌خواهید اطلاعات بیشتری در مورد  اجزای تشکیل دهنده سوله به دست آورید با ما در این مقاله همراه باشید.

معرفی اجزای تشکیل دهنده سوله

همانطور که در مقالات قبل توضیح داده شد سوله ها سازه هایی فلزی با سقف شیب دار هستند که براساس اصول و استانداردهای مهندسی طراحی و ساخته می شوند.این نوع از سازه ها برای ساخت کارخانه، آشیانه های هواپیماها، تعمیرگاهها، مرغداری، فروشگاهها و یا سالن های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند. سوله ها به سه دسته ی کلی سوله تیرورقی، سوله خرپایی و سوله UBM طبقه بندی می شوند که براساس نوع کاربری هر کدام از این سوله ها مورد استفاده قرار می گیرند. هر کدام از این سازه ها با استفاده از اجزای مختلفی ساخته می شوند که در ادامه به معرفی این اجزا خواهیم پرداخت. به منظور ساخت سوله از قطعات متفاوتی استفاده می شود. در قسمت زیر قصد داریم قطعات مختلف سوله که مجموع آنها سازه ای ی به نام سوله را تشکیل می دهند، اطلاعاتی در اختیار شما کاربرام قرار دهیم. چناچه می خواهید با این قطعات آشنایی بیشتری داشته باشید با ما در این مطلب همراه باشید.

اجزای تشکیل دهنده سوله

اجزای اسکلت سوله:

فریم یا قاب (Frame):

مجموع اجزایی مانند تیرها و ستون ها  قاب اصلی این سازه ها را تشکیل می دهند. این مجموعه به فریم سخت یا (Rigid Frame) نیز معروف می باشد و تیر اصلی را اصطلاحا با نام رفتر می شناسند. تیرها و ستون ها در ابتدا به صورت ورق بوده که با توجه به مقطع برش داده شده و به همدیگر جوش داده می شوند. ستون ها از قسمت بالا به رفترها و از قسمت پایین به صفحه ستون جوش داده می شوند. همچنین اتصالاتی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد از نوع فلنجی می باشد.

ستون:

یکی از اصلی ترین قسمت سازه، ستون می باشد. وزن خالص سقف و بارهای زنده بر روی این قطعه می باشد و به همین دلیل هم بایستی به نحوی ساخته شود که در برابرعواملی مانند بارش برف، باران، باد و طوفان های شدید مقاومت بالایی داشته باشد.این قطعه از دو قسمت بال و جان تشکیل شده است. به قسمت های کناری ستون بال و به قسمتی که نگهدارنده این دو است، جان گفته می شود. به طور کلی می توان گقت تمام وزن سازه بر روی قسمت بال بوده و جان فقط وظیفه ی نگه داشتن این دو را بر عهده دارد.

رفتر (Rafter):

تیرهای افقی بالای فریم به قسمت ستون متصل است. بار مرده و زنده سقف از طریق این قطعه به ستون ها منتقل می شود. این قطعه همانند ستون از دو قسمت بال و جان تشکیل شده است.

تاج (crown)

قسمت بالای فریم که محلی است که دو رفتر به همدیگر اتصال پیدا می کنند را تاج سازه می نامند.

 استرات:

این قطعه، نوعی قطعه ای مکانیکی است که وظیفه ی اتصال دو قاب موازی در نقاط متقارن را بر عهده دارد. قطعه مذکور به عنوان تکیه گاه جانبی عمل کرده و مسئولیت انتقال نیرو را بر عهده دارد.ممکن است چندین استرات برای ساخت سوله استفاده شود که این موضوع بسته به دهانه سوله می تواند متفاوت باشد.

پرلین (Purlin):

از این قطعه برای اتصال پوشش سقف به سازه استفاده می شود.البته این قطعه را با نام لاپه نیز می شناسند.

وال پست (Wall post):

این قطعه در ابتدا و انتهای ستون های فرعی نصب می شود.این نوع ستون سطح بادگیر را کاهش داده و برای دیواره ها پست بند ایجاد می نماید. همچنین وظیفه ی نگه داشتن دیواره ها در قاب اول و آخر سازه را بر عهده دارد. این ستون با نام Corner post نیز شناخته می شوند.

 مهار بند:

این قطعه مقاومت سازه را در برابر نیروهای وارده مانند باد، زلزله را به طرز چشمگیری افزایش می دهد.

بادبند سوله (Cable Bracing):

این قطعه جهت استحکام بخشیدن به سازه طراحی می شود و عمدتا به شکل  X در سازه نصب می گردد اما در برخی از فضاها که محدودیت هایی وجود دارد به شکل 7 یا 8 نیز قابل نصب هستند. این قطعه قابلیت نصب به صورت بادبند بدنه و یا بادبند سقف را دارد.

سینه بند:

ساخت این قطعه عموما با استفاده از نبشی و ورق صورت می گیرد و عمدتتا برای اینکه مانع از پیچش جانبی بال تیر در قسمت های تحت فشار بال انتهایی شود، نصب می شوند.

بند جانبی و انتهایی (Girt):

این قطعه مابین فریم ها به صورت طولی کار می شوند.

سایه بان:

قطعه ای کوتاه استکه به انتهای رفترها وصل شده و در امتداد آن ادامه می یابد. این قطعه به عنوان نوعی سایبان عمل کرده و جهت جلوگیری از ریزش برف، باران و یا تابش مستقیم نور آفتاب طراحی شده است و از سازه در برابر این عوامل محافظت می نماید.

آبرو:

در انتهای سایه بان کار گذاشته شده و به منظور انتقال آب طراحی شده است.

ناودانی:

ناودانی قسمتی است که وظیفه ی انتقال آب از سقف به روی زمین را بر عهده دارد.

چارچوب درب:

این قسمت به عنوان فریم درب استفاده می شود و برای قرار دادن درب داخل آن در سازه در نظر گرفته شده است.

نورگیر خورشید (Skylight):

در قسمت سقف سوله قسمتی به نام پنجره نور نصب می شود که از این طریق نور خورشید از این قسمت به داخل سازه تابیده و موجب می شود برق کمتری مصرف شود که این امر صرفه جویی در مصرف برق است.

درپوش سقف  (Roof Cap):

نوعی درپوش است که در قسمت تاج سازه نصب می شوند.

پوشش سقف:

جهت پوشش دهی قسمت سقف سوله از مصالح و متریالی مانند ساندویچ پانل استفاده می شود. البته متریال و مصالح به کار رفته برای ساخت سوله بستگی به سلیقه و درخواست مشتریان دارد.اما چناچه کاربران بخواهند از سوله برای مدت طولانی استفاده نمایند بهتر است از مصالحی مانند ساندویچ پانل که یکی از مقاوم ترین مصالح است بهره گرفته شود.

اجزای پی سوله

سوله ها برروی محلی به نام پی نصب می گردنند.اجزایی که برای سقمت پی سوله ها به کار می رود به شرح زیر می باشد.

فونداسیون:

همانطور که می دانید هر نوع ساختمانی برای داشتن مقاومت و استحکام بالا نیاز به زیرسازی دارد. سوله ها هم برای اینکه مقاومت بالایی داشته باشند بایستی از فونداسیونی قوی برخوردار باشند. برای ایجاد بستری محکم برای نصب این سازه ها در قسمت ستون زمین کنده شده و بتون ریزی صورت می گیرد.

پیچ (Anchor bolt):

پیچ هایی با مقاومت بسیار بالا در داخل بتون جایگذاری می شود.سوراخ هایی در پایه ستون ها هم جایگذاری شده اند که بر روی این پیچ ها قرار گرفته و به یکدیگر چفت می شوند.

بیس بلت (Base plate):

محلی که ستون و پایه به یکدیگر اتصال پیدا می کنند به اصطلاح بیس بلت گفته می شود.

اجزای ساختمانی سوله:

همانگونه توضیح داده شد کاربری سوله ها متفاوت است.ممکن است از اسکلت این سازه به عنوان سایه بان استفاده شود و کار دیگری بر روی آن انجام نشود.برخی از اوقات هم ممکن است سازه ها به عنوان سازه محصور مورد استفاده قرار نگیرند.در چنین مواقعی بایستی عملیات ساختمانی بر روی آنها صورت می گیرد.

درب ورود:

سازه هایی مانند سوله متشکل از چندین درب هستند. یکی از این درب ها برای تردد افراد مورد استفاده قرار می گیرند به اصطلاح درب تردد یا Walk Door نیز نامیده می شوند. نوعی دیگری از درب ها وجود دارند که درب اصلی تلقی شده  و با نام (overhead door) معروف است که برای ورود کامیون و یا اجسام دیگر به سازه طراحی می شود. البته هر کدام از این درب ها بسته به نیاز و کاربری مشتریان قابل تولید و سفارش هستند.

دیوار:

بعد از اینکه اسکلت این نوع سازه ها به طور کامل اجرا شد نوبت به دیوارکشی آن می رسد. بسته به اینکه سوله چه نوع کاربری دارد می توان از انواع دیواره ها برای پوشش دهی سازه استفاده نمود.

ساختمان اداری

چناچه سوله ها برای کاربری کارخانه و یا انبار مورد استفاده قرار گیرند بایستی مجهز به اتاق های اداری، آزمایشگاهی، نگهبانی و یا اتاق های دیگر باشد.به همین منظور یک یا چندین اتاق در هر طبقه از این نوع سازه ها ساخته می شود.

پنجره

پنجره ها با کاربردهای متفاوتی برای سوله طراحی می شوند. یکی از پنجره ها مربوط به نورگیر این نوع سازه ها است که می توان این پنجره های مخصوص را در ارتفاع های متفاوت نصب نمود. پنجره های دیگری هم وجود دارد که مخصوص ساختمان های ادارای است که در داخل اتاق هایی که در طبقات مختلف ساخته شده  با ابعاد متفاوت طراحی می شوند.

کف پوش سوله

براس  قسمت کف سوله ها از مصالح متفاوتی می توان استفاده نمود. این موضوع بستگی به کاربری شما دارد. به منظور پوشش دهی کف قسمت های ادارای، می توانید از متریالی مانند سرامیک بهره بگیرید. اما چناچه بخواهید از سوله ها با کاربری سالن های ورزشی استفاده نمایید، برای پوشش دهی قسمت کف این نوع سازه ها بهتر است از کفپوش های مخصوص که در بازار وجود دارد استفاده نمایید.

جرثقیل سقفی

عمدتا جرثقیل ها کاربردهای متعددی در سوله ها دارند. در بالای این سازه ها قسمتی تعبیه شده است که می توان جرثقیل را بر روی آنها نصب نمود. چناچه این نوع سازه ها قرار است با کاربری کارخانه استفاده شوند به دلیل اینکه اجسام بسیار سنگین در این سازه ها حمل و جابه جا می شوند، بهتر است از جرثقیل های سقفی استفاده نمایید. جرثقیل سقفی را می توان به شکل طولی و یا عرضی نصب نمود. همچنین می توانید بیش از یک جرثقیل در سازه ی خود استفاده نمایید. هر کدام از جرثقیل هایی که در سازه ها مورد استفاده قرار می گیرد کاربردهای متفاوتی داشته و تحمل وزن هر کدام با دیگری متفاوت می باشد.

امیدوارم از خواندن مطلب اجزای تشکیل دهنده سوله نهایت استفاده را برده باشید.برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد  اجزای تشکیل دهنده سوله با کارشناسان فروش شرکت ماموت در ارتباط باشید و از آنها اطلاعات مورد نیاز را دریافت نمایید.
دسته سوله