صنعت ساختمان در چند دهه اخیر پیشرفت‌های چشمگیری داشته تا جایی که امروزه مصالح متعددی برای احداث ساختمان‌ها به کار می‌روند. ساندویچ پانل و تری دی پانل دو مدل پرکاربرد از مصالح موجود در بازار هستند که ساخت و ساز را دچار تحول بزرگی کرده‌اند. این محصولات به دلیل ارائه مزایای متعدد و منحصر به فرد، محبوبیت بالایی در میان انواع مصالح دارند؛ به همین دلیل در مطلب پیش رو قصد داریم به بررسی تفاوت‌های میان آن‌ها بپردازیم.

 

معرفی ساندویچ پانل

ساندویچ پانل یکی از مصالح نوین در حوزه ساخت و ساز است و شامل دو دسته دیواری و سقفی بوده که جهت پوشش جداره‌های سازه‌های مختلف به کار می‌رود. ساختار این مصالح کامپوزیتی یا لایه‌ای بوده و علاوه‌بر تولید این پنل‌ها در ساخت صنایع و محصولات دیگر نیز کاربرد دارد.
در لایه میانی معمولا یک فوم جهت عایق‌سازی ساختمان موردنظر قرار می‌گیرد که انواع مختلفی را شامل می‌شود. برخی از اصلی‌ترین فوم‌های عایق هسته مرکزی شامل مواردی همچون پلی اورتان، پلی استایرن، پشم سنگ و… بوده که پلی یورتان به دلیل بازدهی بالا و همچنین مزایای منحصر به فردی که دارد تحت عنوان بهینه‌ترین فوم معرفی می‌شود.
لایه‌های جانبی ساندویچ پنل که نقش مهمی در حفظ دوام مصالح دارند نیز شامل انواع مختلفی بوده که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ورق آلومینیوم، آلوزینک و گالوانیزه اشاره نمود. ویژگی‌ها و وظایف مربوط به ورق‌های فولادین متفاوت بوده و شرح هر کدام از آن‌ها نیاز به مطلب جداگانه خواهد داشت؛ ولی ورق آلوزینک به دلیل مزایای متعددی که ارائه می‌دهد معمولا کاربرد بیشتری دارد.

تری دی پانل

این مصالح همانند ساندویچ پانل‌ها پیش ساخته هستند و به شکل دیوارهایی آماده با ساختاری سه لایه عرضه می‌شوند که لایه میانی آن‌ها از فوم پلی استایرن کندسوز بوده و در اطراف آن میلگردهایی فولادین یا شبکه مش قرار گرفته‌ است. مواد اولیه این متریال به واسطه مفتول به یکدیگر متصل شده و در انتها لایه‌ای بتنی روی آن‌ها را خواهد پوشاند، تا باعث مقاومت بیشتر شود. از پانل‌های تری دی جهت ساخت ساختمان‌های بتنی، فلزی و همچنین برای پوشش ویلاهای بزرگ و چند طبقه استفاده می‌شود.

تری دی پانل

تفاوت ساندویچ پانل و تری دی پانل

این دو محصول تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که کسب اطلاعات راجع به آن‌ها می‌تواند انتخاب بهتری را به همراه داشته باشد. برخی از این تفاوت‌ها عبارت‌اند از:

  1.  ساندویچ پانل دارای یک لایه میانی از فوم عایق، دو لایه فلزی در طرفین و دو لایه چسب مخصوص جهت چسباندن لایه‌ها به یکدیگر بوده؛ ولی 3D پانل از یک لایه هسته مرکزی، یک لایه شبکه مفتول و لایه‌ای از بتن تشکیل شده است.
  2. جهت نصب پانل ساندویچی از پیچ‌های مخصوصی استفاده می‌شود تا بتوان مصالح را پس از مدتی جابه‌جا نمود؛ ولی در پانل تری دی این قابلیت وجود ندارد و درواقع این محصول غیرقابل بازیافت می‌باشند.
  3. ساندویچ پنل را در دو نوع سقفی و دیواری تولید می‌کنند؛ درحالی که پانل‌های 3d تنها در نوع دیواری ارائه می‌شوند و خود به دو شکل دیواری باربر و غیر باربر موجود هستند.
  4. پنل‌های ساندویچی در 4 مرحله نصب می‌شوند؛ اما مراحل اجرای 3D پانل‌ها در 8 گام انجام می‌گیرد.
  5. برخلاف پانل‌های سه بعدی که در ابعاد محدودی قابل سفارش هستند، ساندویچ پانل‌ها معمولا در اندازه‌های مختلفی تولید می‌شود.

 

تفاوت کاربرد ساندویچ پانل و 3D پانل

علاوه‌بر تفاوت‌هایی که پیش‌تر درباره این دو محصول عنوان شد در کاربرد نیز تفاوت‌هایی بین پنل ساندویچی و پانل سه بعدی وجود دارد. از 3D پانل‌ها علاوه‌بر ساخت ساختمان‌های فلزی و بتنی به عنوان دیوار جداکننده داخلی و خارجی نیز استفاده می‌کنند. این درحالی است که انواع ساندویچ پانل دیواری و سقفی برای پوشش جداره‌های سازه‌هایی چون انواع سوله مثل سوله ورزشی، میادین تره‌بار، کلین روم، اتاق حمل بار، انواع کانکس، سردخانه‌های مختلف و… کاربرد دارند.

تری دی پانل

 

تفاوت در قیمت پانل سه بعدی و پانل ساندویچی

یکی دیگر از عمده تفاوت‌های این دو دسته از مصالح ساختمانی مربوط به هزینه آن‌ها می‌باشد. مقایسه بهای این محصولات باتوجه به عوامل مختلفی که بر هزینه موثرند امری آسان نبوده و به همین دلیل باید ابتدا فاکتورهایی که در قیمت ساندویچ پانل و تری دی پنل دخیل هستند را بررسی نموده و سپس هزینه نهایی را از شرکت تولیدکننده جویا شد. معمولا قیمت این متریال در شرکت‌های تولیدکننده مربوطه متفاوت می‌باشد؛ ولی در شرکت معتبری چون ماموت هزینه‌ها بر طبق یک اصول منطقی تعیین می‌شوند. برخی از مهم‌ترین این فاکتورها عبارت است از:

  • نوع فوم انتخابی
  • ورق‌های ساندویچ پنل
  • قیمت روز مواد اولیه
  • ضخامت
  • دانسیته
  • هزینه حمل و نقل و اجرا

 

تفاوت ساندویچ پنل و تری دی پنل در انواع اقلیم

معمولا در سازه‌هایی که خطر آتش سوزی در آن‌ها بالا می‌باشد نوع خاصی از ساندویچ پانل‌های دیواری و سقفی را به کار می‌برند تا از ریزش ساختمان جلوگیری نمایند و همچنین میزان خسارات مالی و جانی را نیز به حداقل برسانند.
پانل‌های ساندویچی همچنین در شرایط اقلیمی مرطوب یا کارخانه‌هایی که حفظ رطوبت درون آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است کاربرد زیادی دارند تا دوام سازه‌ها و تجهیزات به شکل قابل چشمگیری افزایش یابد. از تری دی پانل‌ها ولی در مناطقی استفاده می‌شود که طوفان و گردباد وجود داشته و مقاومت ساختمان در مقابل این حوادث امری ضروری است.