علت اصلی عایق‌سازی یک ساختمان، ذخیره انرژی و جلوگیری از هدررفت آن می‌باشد تا بدین طریق هزینه‌های مصرفی نیز کاهش یابد. یکی از بهترین مصالحی که امروزه در صنعت ساختمان مورد توجه عده زیادی از سازندگان قرار دارد، پانل‌های ساندویچی هستند. دو نوع از پرکاربردترین این مصالح پنل‌های پشم سنگ و پشم شیشه هستند که هرکدام ویژگی‌های منحصر به فردی داشته و در سازه‌های گوناگون با کاربری متفاوت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

معرفی پانل‌های پشم شیشه و پشم سنگ

ساندویچ پنل‌ها مصالحی پیش ساخته هستند که تمامی مراحل تولید آن‌ها در کارخانه انجام می‌شود. عرضه این مصالح به بازارسبب تحولی بزرگ در صنعت ساخت و ساز شده است..
ساندویچ پانل دارای سه لایه بوده که مواد اولیه هرکدام از این لایه‌ها با یکدیگر متفاوت بوده و در سازه‌هایی با کاربری متفاوت به کار می‌روند. از زمان تولید پانل‌های ساندویچی تا به امروز از عایق‌های متفاوتی جهت لایه میانی این مصالح استفاده شده است که از پرکاربردترین آن‌ها می‌توان به پشم سنگ و پشم شیشه اشاره نمود. این دو محصول به عنوان عایق حرارتی و صوتی شناخته می‌شوند و هیچ کدام در واکنش‌های شیمیایی شرکت نمی‌کنند. از مهم‌ترین عوامل استفاده از این دو عایق در تولید ساندویچ پانل، مقاومت بالای آن‌ها در مقابل آتش است با وجود تمامی شباهت‌های عنوان شده، یک سری تفاوت نیز وجود دارد که باید پیش از سفارش به آن‌ها توجه نمود:

پشم شیشه

مقاومت عایق‌ها در مقابل نفوذ سر و صدا

هردو عایق پشم شیشه و پشم سنگ در برابر امواج صوتی مقاوم هستند؛ ولی پشم سنگ با دارا بودن دانسیته و وزن بیشتر مقاومت بالاتری را در مقابل نفوذ سر و صدا ارائه می‌دهد. طبق گزارش DOE میزان دانسیته یا چگالی پشم شیشه بین 0.5 تا 1 پوند در هر فوت مکعب می‌باشد و میزان کاهش شدت صدا تا 4 دسیبل خواهد بود. این درحالی است که دانسیته پشم سنگ در هر فوت مکعب 1.7 پوند بوده و همین افزایش چگالی سبب می‌شود تا شدت صدای عبوری از دیوار تا 10 دسیبل کمتر گردد.

 

استحکام پشم سنگ و پشم شیشه در برابر آتش

یکی از مواردی که درباره فوم‌های به‌کار رفته در لایه میانی باید به آن اشاره نمود، مقاومت تمامی آن‌ها در مقابل آتش می‌باشد ولی میزان این استحکام متفاوت است. فوم پشم سنگ بالاترین میزان مقاومت در برابر آتش سوزی را داشته و در دماهای بسیار بالا بدون افت عملکرد شعله‌های آتش را تحمل خواهد کرد.
از پشم سنگ به‌عنوان عایق نسوز نام برده می‌شود و تا دمای 700 درجه سانتی‌گراد را تحمل می‌کند و حتی گفته شده در مقابل دمای 1000 درجه نیز ذوب نخواهد شد. به همین دلیل در سازه‌هایی که خطر آتش سوزی در آن‌ها بالا می‌باشد، کارشناسان توصیه می‌کنند که از این فوم در ساندویچ پانل دیواری و سقفی استفاده گردد.
فوم پشم شیشه نیز مقاومت خوبی در مقابل آتش از خود نشان می‌دهد به‌طوری‌که می‌تواند تا دمای 400 درجه سانتی‌گراد تحمل کرده و از نظر عملکرد هیچ مشکلی پیدا نخواهد کرد. علاوه‌بر تحمل دمای بالا، فوم پشم سنگ و پشم شیشه مانع از گسترش شعله‌های آتش می‌شوند که در این مورد نیز فوم پشم سنگ بهتر عمل می‌کند. لازم به ذکر است که پشم سنگ حریق را متوقف نخواهد کرد؛ اما می‌تواند از ریزش و سقوط یک ساختمان جلوگیری نماید.

 

میزان مقاومت پشم ‌شیشه و پشم سنگ در برابر نفوذ آب

میزان مقاومت این دو عایق در برابر رطوبت یکسان نبوده و پشم سنگ دوام بیشتری از خود نشان می‌دهد. این امر سبب شده تا در صورت تمایل به استفاده از پشم شیشه جهت عایق‌کاری فضاهای باز از ورق‌های آلومینیوم یا آلوزینک برای لایه‌های اطراف عنصر میانی در ساندویچ پانل دیواری و سقفی استفاده گردد تا نفوذ آب به داخل پانل به صفر برسد. پشم سنگ مقاومت خوبی در مقابل رطوبت از خود نشان می‌دهد و از رشد باکتری و قارچ نیز جلوگیری می‌نماید این درحالی است که پشم شیشه با نفوذ آب عملکرد خود را از دست خواهد داد.

پشم سنگ

مشکلات مربوط به پشم شیشه در برابر پشم سنگ

از دیگر تفاوت‌هایی که بین این عایق به چشم می‌خورد، ماهیت پشم شیشه بوده که در طولانی مدت منجر به بروز برخی از مشکلات تنفسی خواهد شد. الیافی که پشم شیشه از آن تولید می‌شود دارای پودرهای بسیار کوچکی است که تنفس آن‌ها در طولانی مدت سبب می‌شود تا مشکلات تنفسی همچون بیماری فیبروز ریه برای افراد رخ دهد. همچنین برخورد پوست انسان با این عایق می‌تواند منجر به مشکلات پوستی گردد و همین عوامل سبب شده تا استفاده از آن‌ها در مقابل پشم سنگ محدودتر باشد.

 

قیمت پشم شیشه و پشم سنگ

از مهم‌ترین مواردی که سبب می‌شود تا در ابتدای کار برای انتخاب یکی از این دو فوم دقت بیشتری شود، هزینه نهایی می‌باشد. لیست قیمت مربوط به پشم سنگ در مقایسه با پشم شیشه کمتر بوده و به همین دلیل در نهایت قیمت کمتری ارائه خواهد شد. دلیل کمتر بودن قیمت پشم سنگ این است که ماده اولیه این عایق بازالت بوده که می‌توان الیاف آن را به تراکم بیشتری رساند و این مورد هزینه کمتری را شامل خواهد شد.